mandag 13. mai 2013

Et kjøkken går tilbake i tiden

På torpet i Sverige er det alltid nye prosjekter på gang. Nå er vi så godt som ferdig med bad (mangler en dørlist og en hylle under vasken), spisestue (trenger elektriker før vi kan gjøre ferdig belistning) og 2 ganger, så da var det på tide å starte på et nytt prosjekt.

Dette prosjektet har jeg gledet meg siden vi tok over torpet - kjøkkenet. På bildene som fulgte med prospektet så det jo veldig så idyllisk ut, men virkeligheten var nok en annen!

Som dere kan se ut fra bilde fra salgsoppgaven, er øya i midten bygget opp av diverse "skrot". Det inneholder bl.a en kjøpmannsdisk, ett nattbord, små skuffer fra Ikea og en hylle som er kvart del av en runding (bak på venstre side). Man må gå rund hele "øya" for å komme fra oppvaskbenken til komfyren, det er ikke avtrekk og det midlertidige skjøteledninger over alt! I tillegg er selve benken laget av fliser med brede fuger mellom - og de er IKKE RENE!

På veggen der de tidligere eierne hadde kjøkkenbordet sitt, har vi ønske om å ha en lang kjøkkenbenk. Tenk så deilig å stå med dagslys inn og lage mat.

Slik så det ut etter at alt var fjernet, og jeg så vidt hadde begynt å fjerne løs tapet.


God hjelp til Roy av minstemann Atle da gulvbelegg og platene som dette var festet i skulle rives opp for å gi plass til ny innredning. 


Det var godt å se at gulvet var uten skader (men masse spikerhull etter platene som fjernes). Da gulvbelegget ble lagt i sin tid, har de tydeligvis slipt ned gulvet også. Kun et lite stykke bak Atle på bilde over er mørkbeiset, mens resten av gulvet ser ut til å være rimelig nyslipet. Dette var en gladmelding, for planen min er at vi skal ha frem dette tregulvet og male det. Vi fant heller ingen råte ute langs veggene :) 


Det er alltid artig å se hva man finner av historie... Under den mørkeblå tapetet som var der idag, var den en småblomstret blå, og under den igjen en lys tapet med røde blomsterranker. Ingen av disse ligner på den jeg har sett for meg, borsett fra at det blir noe med blått og hvitt (ofte slik de første tapetene var). I tillegg til disse fargene, har det også vært malt endel av veggen med henholdsvis beige og knall orange blank maling. 


God hjelp må man ha, og Atle skrur villig sammen sokkelen til innredningen mens pappan holder det i korrekt posisjon. Sokkelen skal ikke være slik den er på nye innredninger - inntrukket, men den står på linje med innredningen og skal ha en gulvlist som dekker så godt som hele.


Innredningen har jeg kjøpt poå Finn.no i høst engang. Sent en søndag kveld kom jeg plutselig over dette kjøkkent som skulle selges for 3000,- I tillegg var det nok skap til det vi hadde tenkt oss. Problemet var bare at da jeg oppdaget annonsen var kl. 2000, vi hadde ikke henger hjemme, ikke varebil (måtte ha begge deler for å få med alt) og ikke barnevakt. Med 2.5 times kjøring hver vei, så det ganske håpløst ut, men da elstemann på 13 sa han kunne passe de andre, heiv vi oss rundt og skaffet bil og henger. Kl. 2245 om kvelden var vi fremme på Årnes, og hjemme igjen kl. 0145 - da sov de to minste, men ikke eldstemann som var veldig trøtt dagen derpå... 

Her er endelig skapene på plass. Det passet rimelig bra ut med lengden på veggen, og i tillegg fikk jeg på plass en liten åpen hylle til å ha fat/skærefjøler i. Innredningen har heltre dører og speiler slik det var på gamle kjøkken. 


Slik så det ut noen timer etter at vi startet... 


.. og med et malingsstrøk tidlig søndag morgen ser det nå slik ut nesten gang vi kommer til torpet. Det ble så lyst! Fargen som er lys lys lys blå kommer er jeg SÅ fornøyd med. Planen er nå å gjøre ferdig skapene på denne veggen og lage benkeplate av gulvbord. Når dette er ferdig starter vi rivning av resten av innredninge - gjett om jeg gleder meg! 


Vi har også en plan om å få den gamle vedkomfyren bedre frem, og så fant jeg i vinterferien et flott STORT gammelt fat (ca 0,75 x 1,20 m) bak et skap i 2. etg. Dette har jeg også en plan med ;) 

Fortsettelse følger... 


2 kommentarer:

Anne Christine Berg sa...

Her har det skjedd mye, ja! Morsomt å se utviklingen :-)

Og den uglevesken du har heklet var UTROOOLIG kuuuul!

Ønsker deg en fortsatt fin pinsehelg!

Klem :-)

sisla sa...

Så artig å komme på besøk i bloggen din igjen. Her har der skjedd mye siden sist. Du får jo det lekre kjøkkenet, regner med at der blir det mye kosetid med tid og stunder. Gleder meg til fortsettelsen-
Ha en fin vår og sommer og kos dokk masse på Torpet.

Klem ;-)